همه ما به یاد داریم که وقتی خسته از مدرسه برمیگشتیم و با کولهباری از مشق مواجه میشدیم، آخرین چیزی که دوست داشتیم انجام دهیم مطالعه و مشق نوشتن بود. پس اولین چیزی که باید به خاطر بسپارید این است که بیشتر کودکان از تکالیف درسی لذت نمی برند. و دومین چیزی که باید به یاد داشته باشید این است که نمی توانید آنها را مجبور به انجام آن کنید. درست است! داد و فریاد زدن و یا حتی رشوه دادن، آنها را هرگز وادار نمی کند که بنشینند و کارهایشان را انجام دهند.
در این پست از افق کالا به بررسی این موضوع می پردازیم که چگونه بدون بحث و مشاجره کودکان را وادار به انجام تکالیف خود کنیم.
کارهایی که برای کمک به مشق نوشتن کودکان باید انجام دهیم
با یک سری راهکار ساده میتوان هم کودک را به مشق نوشتن ترغیب کرد و هم از شر تمام تنشها و بگو مگوهای ایجاد شده بخاطر تکالیف خلاص شد. در ادامه لیستی از این راهکارها را برای شما قرار دادیم
آموزش و برنامهریزی برای تکالیف
شما به عنوان والدین موظف هستید، به خصوص در دوران ابتدایی، در کنار فرزند خود باشید و تمام تکالیفش را به او توضیح دهید و مطمئن شوید آنها را متوجه شده و تمام موارد مورد نیاز را در اختیار دارد. از فرزندتان بخواهید که تخمین بزند برای انجام هر بخش از تکالیف حدودا چقدر زمان نیاز دارد. سپس از او بخواهید که زمان شروع هر کدام را در یک دفترچه یا پلنر بنویسد. در بین ساعتها برای خودش تایم استراحت و بازی هم در نظر بگیرد. و یک نمونه از پلن برنامهریزی برای شما قرار دادیم.
تکلیف ریاضی | ساعت 15- 16 |
استراحت | ساعت 16- 17:30 |
تحقیق علوم | ساعت 17:30-18:45 |
بازی | ساعت 18:45-17:30 |
مزیت این برنامهریزی این است که به او نشان میدهد که اگر به موقع به تکالیف خود برسد میتواند تایم مناسبی برای بازی و استراحت هم داشته باشد.
تشویق کردن و دادن جایزه
تحقیقات نشان داده است که اگر بدانیم به تلاشهایمان توجه میشود، بهرهوری ما افزایش مییابد. فرزندتان اگر بداند که شما به کارهای مدرسهاش علاقهمند هستید، احتمالا تمایل بیشتری برای انجام آنها خواهد داشت.
بعد از هر تکلیف فقط کافیست 5 دقیقه زمان بگذارید و فعالیتهای او را چک کنید و حتی اگر بخش کوچکی از آن را درست انجام داده به او بگویید که کارش واقعا خوب بوده است. همین تمجید کوچک میتواند انگیزه زیادی برای او به وجود بیاورد.
اگر به مرور تلاشهای او بیشتر شد، میتوانید یک جایزه و هدیه مثل لوازم تحریر، اسباب بازی یا تایم بیشتر برای بازی کامپیوتری مورد علاقهاش در نظر بگیرید.
لیستی از جوایزی که میتوانید به آنها ارائه بدهید:
- دعوت دوستانش به خانه
- رفتن به پارک
- بازی کردن با والدین یا شخص محبوبش در خانواده
- تلویزیون یا انیمیشن نگاه کردن
- بستنی یا خوراکی مورد علاقهاش
- مقداری پول کم
البته باید مراقب باشید که جایزه دادن را برای اون تبدیل به رشوه نکنید. به طوریکه او بخواهد شما را تهدید به انجام ندادن تکالیف کند و در مقابل از شما چیزی به عنوان رشوه بگیرد.
ایجاد ارتباط عاطفی نزدیک
سعی کنید با کودک خود ارتباط نزدیک داشته باشید او نباید از شما بترسد و احساس کند نمره پایین حس شما را نسبت به او عوض خواهد کرد. در واقع این اطمینان خاطر را باید به او بدهید که تنها چیزی که برای شما مهم است تلاشهای اوست و نتیجه اولویت چندانی ندارد.
وقتی که احساس دلسردی و ناامیدی می کند، تمام تواناییهایش را به او یادآوری کنید چرا که حمایت همیشگی شما انگیزه قابل توجهی به کودک میدهد.
دلپذیر و جذاب کردن محیط
شما خودتان چقدر روی یک میز شلوغ و بهم ریخته آشپزخانه درحالیکه صدای تلویزیون فضا را گرفته دوست دارید مطالعه کنید؟ یکی از راههای تشویق کودکان به انجام تکلیف در نظر گرفتن یک فضای مناسب مثل اتاق کار یا حداقل میز تحریر است. محیطی که فرزند شما در آن مطالعه میکند باید ساکت و عاری از هرگونه حواسپرتی از جمله کامپیوتر، گوشی و تلویزیون باشد.
اطمینان حاصل کنید که تمام تجهیزات مورد نیاز مثل مداد، خودکار، کاغذ، ماشین حساب و … دم دست او باشد. و فقط در همان فضا به انجام تکالیف و مشق نوشتن بپردازد و مدام جای خود را تغییر ندهد.
آشنایی و ارتباط موثر با معلم
بسیاری از درگیریها و مشکلات کودک شما در مدرسه بروز پیدا میکند برای مثال ممکن است او اختلال یادگیری و تمرکز داشته باشد و ارتباط موثر با معلم میتواند شما را در جریان اکثر آنها قرار دهد.همچنین میتوانید از روند پیشرفت و نقاط ضعف فرزند خود مطلع شوید و روی آنها کار کنید.
از طرف دیگر باید ناراحتی و مشکلات کودک خود را دربارهی مدرسه بشنوید و با معلم او در میان بگذارید.
استفاده از روشها و ابزار تحریر نوین برای مشق نوشتن
با مطالعه روشهای جدید ارتباط گرفتن با کودکان را آموزش ببینید و از آنها در روابط خود استفاده کنید. ما در عصر تکنولوژی زندگی میکنیم پس نباید توقع داشته باشیم که کودکمان دقیقا شبیه ما درس بخواند. اگر او دوست ندارد که به روشهای قدیمی درس بخواند با تکلیف انجام دهد کاملا طبیعی است.
برنامههای آموزشی و منابع آنلاین متعددی برای کمک به موضوعات و مهارتهای مختلف طراحی شدهاند. از آزمون های تعاملی گرفته تا بازی های آموزشی، که این ابزارها می توانند یادگیری را تعاملی تر و سرگرم کننده تر کنند.
تبدیل کردن مشق به بازی
برای دانش آموزان ابتدایی، تبدیل مشق نوشتن به یک بازی یا چالش می تواند به طور قابل توجهی اشتیاق و مشارکت آنها را افزایش دهد. پس برای آنها فعالیت های سرگرم کننده و تعاملی ایجاد کنید که با تکالیف آنها هماهنگ باشد.
به عنوان مثال، میتوانید برای مشق نوشتن یک سیستم امتیازی راهاندازی کنید که در آن برای انجام درست و به موقع تکالیف، پاداش دریافت میکنند. همچنین استفاده از بازیهایی مانند پازل ها، فلش کارت ها و بازی های آموزشی روی تخته یادگیری را لذت بخش تر میکند.
این رویکرد نه تنها مشق نوشتن را سرگرم کننده می کند، بلکه به تقویت یادگیری از طریق تکرار نیز کمک می کند. با تبدیل کردن تکالیف درسی به یک سری چالش های هیجان انگیز، می توانید عشق به یادگیری را در دانش آموزان پرورش دهید و فرآیند آموزشی را لذت بخش و موثر کنید.
کارهایی که به هیچ وجه نباید برای مشق نوشتن در مقابل کودکان انجام داد
حتی اگر فرزندتان تکالیفش را انجام نمیدهد دعوا و بحث نه تنها مشکلی را حل نمیکند بلکه ممکن است مشکلات بدتری مثل متنفر شدن از شما، مدرسه و مشکلات شخصیتی متفاوتی را به همراه داشته باشد.
پس به هیچ وجه این ظلم را در حق فرزند خود نکنید و از تمام این درگیریها دوری کنید. در ادامه به شما میگوییم که دقیقا چه کارهایی نباید در مقابل آنها انجام دهید.
به فرزندتان نگویید «تا زمانی که تکالیف خود را تمام نکنید، نمی توانید بازی کنید»
این جمله یعنی مشق نوشتن و بازی فاصله زیادی باهم دارند و از هم جدا هستند. با جدا کردن تکالیف از بازی به کودک این احساس را میدهید که مدرسه و مسائل مربوط به آن نمی تواند سرگرم کننده و لذتبخش باشد.
به او بگویید که می تواند هر دو را انجام دهد (البته فقط بازی های فیزیکی سالم مانند بسکتبال یا دوچرخه سواری). فقط باید ترتیبی برای انجام کارهای روزمره2اش در نظر بگیرد و تا پایان روز همه آنها رو کامل به پایان برساند.
بهجای او مشق ننویسم
مشق نوشتن برای پیشرفت و آموزش فرزندتان است نه ما! شاید بگویید وقتی فرزندم تکالیفش را انجام نمیدهد مجبور میشوم یا خودتان را با اصطلاح فقط میخواهم به او کمک کنم گول بزنید. ولی در واقع این کار شما جز ضرر چیزی به همراه ندارد.
در عوض اجازه دهید با عواقب مشق ننوشتن رو بهرو شود و خودش مجبور باشد به معلم دربارهی انجام ندادن کارهایش توضیح دهد. الان حتما میگویید یعنی اجازه بدهم کودکم خجالتزده شود! ولی این کار شما فراتر از یک تکلیف ساده است درصورتی که آموزش برای او به همراه دارد.
بر سر تکالیف با فرزندتان دعوا نکنید
بخاطر مشق شب با فرزندتان مشاجره نکنید. خیلی واضح بگویید که اگر تکالیف خود را انجام ندهند، نمیتوانند بهسراغ کار دیگری بروند. بحث ها را ساده نگه دارید.
به فرزندتان بگویید:«در حال حاضر زمان مشق نوشتن است. پس هر چه زودتر این کار را انجام دهید، زودتر وقت آزاد خواهید داشت.»
این را به شکلی حمایتی و با لبخندی بر لب بگویید. بسیار مهم است که با فرزندتان دعوا و بحث نکنید. به یاد داشته باشید، لازم نیست در هر بحثی که به آن دعوت میشوید شرکت کنید. اگر فرزندتان از انجام کارهایش امتناع کرد، با آرامش نتیجهی انجام ندادن تکالیف را بیان کنید.
سخن پایانی
بیشتر بچهها مشق نوشتن را دوست ندارند و بعضیها همیشه با تکالیف مشکل خواهند داشت. باید بدانیم فرزندان ما استعدادها و تواناییهای متفاوتی دارند و قرار نیست همه با درس و مدرسه به موفقیت برسند. ممکن است کودک شما یک هنرمند با استعداد یا بسکتبالیست حرفهای باشد.
اگر همهی بچهها به موقع به کارهای خود برسند قطعا همه چی مطلوب است ولی باید بدانیم که این شرایط ایدهآل و نادر است پس با دنبال کردن همین راهکارهای ساده که به شما گفتیم میتوانید کمک زیادی در مشق نوشتن و کارهای دیگر به آنها بکنید و آسیبهای جدی که ممکن است یک تکلیف ساده در آینده برایشان به وجود بیاورند جلوگیری کنید.